Bestrida uppsägning av anställning – dina rättigheter som arbetstagare
INLEDNING
Att bli uppsagd från sitt arbete är en av de mest påfrestande situationerna man kan möta som anställd. Många accepterar uppsägningen utan att ifrågasätta den – trots att det faktiskt finns lagliga möjligheter att bestrida en felaktig eller ogrundad uppsägning.
I den här artikeln får du som arbetstagare en tydlig översikt över vad som gäller vid olika anställningsformer, samt en praktisk och juridisk vägledning kring hur du kan bestrida en uppsägning vid en tillsvidareanställning. Vi går också igenom hur det fungerar om du är fackligt ansluten – och vilka rättigheter du alltid har enligt lagen.
Olika anställningsformer
Tillsvidareanställning (även kallad fast anställning)
Huvudformen enligt svensk lag. Uppsägning måste alltid ha saklig grund enligt lagen om anställningsskydd (LAS). Det kan handla om:
- Personliga skäl (t.ex. upprepad misskötsamhet)
- Arbetsbrist (t.ex. omorganisation eller nedläggning)
Arbetsgivaren måste också iaktta uppsägningstid, varsel, omplaceringsskyldighet och i vissa fall förhandlingsskyldighet.
Visstidsanställning
Gäller en bestämd tid och upphör automatiskt vid slutdatum. Kan normalt inte sägas upp i förtid om inte detta är särskilt avtalat.
Provanställning
Kan avbrytas utan angiven anledning under provanställningstiden (max 6 månader), men måste ändå meddelas minst 2 veckor i förväg.
Hur går man tillväga för att bestrida en uppsägning?
Om du har en tillsvidareanställning och anser att uppsägningen är felaktig eller inte bygger på saklig grund, har du rätt att bestrida – och i vissa fall ogiltigförklara den.
Här är stegen du bör följa:
- Begär skriftlig motivering
Be arbetsgivaren skriftligen förklara skälen till uppsägningen. Enligt 9 § LAS har du rätt till detta. - Agera snabbt – kort tidsfrist!
Om du vill ogiltigförklara uppsägningen måste du meddela detta till arbetsgivaren inom två veckor från att du fått uppsägningsbeskedet. Vill du dessutom kräva skadestånd, har du fyra månader på dig att väcka talan. - Ta hjälp av facket
Om du är medlem i ett fackförbund bör du så snart som möjligt kontakta dem om du blivit uppsagd. Facket kan ge dig ett starkt stöd genom att förhandla med arbetsgivaren å dina vägnar, föra din talan i domstol om det skulle bli aktuellt, samt stötta dig både juridiskt och ekonomiskt under processen.
Om arbetsgivaren dessutom är bunden av kollektivavtal är de enligt medbestämmandelagen (MBL) skyldiga att ha förhandlat med facket innan uppsägningen sker. Det innebär ett utökat skydd för dig som anställd, både vad gäller rättssäkerhet och påverkan på beslutet - Samla bevis
Dokumentera allt som kan stödja din sak, till exempel:
– Mejlkontakt, meddelanden, vittnesmål
– Tidigare varningar, omplaceringar, förändringar i arbetsuppgifter
– Tecken på att uppsägningen i själva verket rör något otillbörligt (t.ex. graviditet, sjukskrivning, facklig aktivitet)
- Kontakta jurist om du inte är fackligt ansluten
Du kan själv bestrida en uppsägning även om du inte är med i facket. Då rekommenderas att du kontaktar en arbetsrättsjurist så snart som möjligt – särskilt med tanke på de snäva tidsfristerna. Vi på Silbersky.se hjälper dig gärna.
Skillnad på fackligt medlemskap och kollektivavtal
Det är viktigt att skilja på två saker:
- Du som arbetstagare kan vara fackligt ansluten
- Din arbetsgivare kan vara bunden av kollektivavtal
Om båda gäller, får du starkt skydd – arbetsgivaren måste samverka med facket vid uppsägningar. Är du medlem i facket men arbetsgivaren saknar kollektivavtal, kan facket fortfarande hjälpa dig, men de har inte samma juridiska förhandlingsrätt.
Om varken du eller arbetsgivaren är anslutna, är du fortfarande skyddad av LAS – men du måste själv driva din sak eller anlita hjälp.
Exempel på situationer där du kan ha rätt att bestrida uppsägningen
- Du sägs upp med hänvisning till arbetsbrist, men företaget anställer ny personal samtidigt
- Du blir uppsagd kort efter att ha blivit förälder, blivit sjuk eller anmält diskriminering
- Du får ingen möjlighet till omplacering trots att det finns lediga tjänster
- Du har inte fått några tidigare varningar trots att arbetsgivaren hänvisar till misskötsamhet
- Du är provanställd och blir avbruten utan förklaring, men har jobbat längre än sex månader
Sammanfattning
Om du blivit uppsagd från en tillsvidareanställning och misstänker att uppsägningen är orättvis, har du rätt att bestrida den. Det är viktigt att agera snabbt, begära skriftlig motivering och gärna ta hjälp av facket eller en jurist.
Du har starka rättigheter enligt lagen om anställningsskydd (LAS) – men de gäller bara om du använder dem. Med rätt information, stöd och dokumentation kan du öka dina chanser att få rättelse eller kompensation.
Har du blivit uppsagd och känner att det inte gått rätt till?
Kontakta oss för juridisk hjälp med att granska din uppsägning – snabbt, tryggt och diskret. Vi hjälper både fackligt anslutna och icke-anslutna arbetstagare.